Film og undervisningsmaterialer om asylbørn

Det er Dansk Tegnefilms grand old man Jannik Hastrup (Cirkeline, Samson og Sally mv.), der har instrueret de tre film: ”Solén: jeg altid husker far”, ”Jamila: gid jeg kunne flyve” og ” Tefik- når du falder du rejser dig op igen”. De to første film blev lanceret sidste år og den tredje film om Tefik offentliggøres i dag. I lighed med de første to film handler Tefik om asylbørn. Tefik er en 11-årig Roma dreng fra Kosovo, som er flygtet med sin familie og nu befinder sig på et dansk asylcenter.

Filmene er støttet af Dansk Flygtningehjælp, Røde Kors, Amnesty International og Dansk Tegnefilm.
Undervisningsmateriale

I forbindelse med de to første film blev der udviklet et undervisningsmateriale, to onlinespil computerspil, fakta om asyl mv. Materialet kan bruges tværfagligt og i fagene dansk, kristendomskundskab, historie, natur/teknik (geografi).

Asylbørn får en stemme

I tegnefilmene får asylansøgernes børn en stemme og de fortæller om deres drømme, håb om fremtiden og de mareridt om den kaotiske verden, de er flygtet fra. Men de tre kortfilm viser også, hvordan børnene ukueligt skaber en hverdag i et dansk asylcenter på trods af den usikre ventetid, sygdom hos nære familiemedlemmer og splittede familier. De vil være børn, som alle andre med venner, kærester og mod på fremtiden.
”Børn i asylcentre- det skærer i hjertet. I de danske asylcentre, opholder der sig mange hundrede børn, som er flygtet med familie fra lande med problemer. En del opholder sig kun i asylcentrene i kortere tid, mens enkelte familier i mere end 14 år. Men selv under de svære betingelser drømmer de alle sammen om at være børn lige som danske børn.” Det er grundlaget for filmene om Solén, Jamila og Tefik, fortæller Jannik Hastrup, der som frivillig for Røde Kors selv har været repræsentant for et uledsaget asylbarn.
Alle tre film og undervisningsmaterialet kan downloades her:

· Amnesty International: http://www.amnesty.dk/artikel/nye-film/animationsfilm-om-asylborn

· Røde Kors: http://rødekors.dk/skole/asylfilm

· Dansk Flygtningehjælp: http://flygtning.dk/danmark/center-for-udsatte-flygtninge/materialer/film-om-asylboern/

Om forfatteren

Profile photo of Line Merete Nielsen

Line Merete Nielsen har skrevet 59 artikler for Pædagogisk Læringscenter Stilling Skole

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Uni-C Login